Resultatenrekening

De resultatenrekening is naast de balans het tweede belangrijke onderdeel van een jaarrekening. De balans is als het ware een foto, genomen op de datum van de balans, van alle bezittingen en middelen van het bedrijf. De resultatenrekening is daarentegen een film van het voorbije boekjaar, die je laat zien welke inkomsten en kosten het bedrijf het voorbije boekjaar heeft gehad. Belangrijke begrippen in de resultatenrekening zijn: brutomarge, omzet, afschrijvingen en waardeverminderingen, winst en verlies, en uiteraard ook de cash flow en de terugbetalingscapaciteit van het bedrijf.

Resultatenrekening voor dummies

De resultatenrekening is na de balans het tweede onderdeel van een Belgische jaarrekening. Ze leest echter helemaal anders. Terwijl een balans een momentopname is geeft de resultatenrekening een overzicht van alle gebeurtenissen (opbrengsten, kosten, …) tijdens een volledig boekjaar.  Met een eenvoudig schema kan je dit document sneller onder de knie krijgen. In een mum van tijd heb je een veel beter inzicht in de structuur ervan!

cash flow berekenen

Cash flow en terugbetalingscapaciteit

Cash flow of kasstroom is een vaak gebruikt maar ook vaak verkeerd begrepen begrip. Je hoort wel eens zeggen dat een goede kasstroom belangrijk is voor een gezond bedrijf. Dat is zeker waar. Maar de cash flow berekenen is nog een ander paar mouwen. Hoe begin je daar aan? Er bestaat gelukkig een heel eenvoudige berekening. Daarmee kun je in een handomdraai zien of het bedrijf een goede dan wel slechte kasstroom heeft. Maar altijd betrouwbaar is de methode niet. Daarom is het slim om een paar correcties op de kasstroom toe te passen.

brutomarge of toegevoegde waarde

Omzet en brutomarge: wat moet je ermee?

De omzet en brutomarge, ook wel toegevoegde waarde genoemd, is een belangrijk cijfer in de resultatenrekening of winst- en verliesrekening. Eigenlijk is het een van de eerste dingen die je moet bekijken in de jaarrekening. Over andere cijfers kan je nog in discussie gaan. Zijn ze een goed teken of eerder een negatief punt? Maar over de brutomarge kunnen we wat korter zijn: in een gezond bedrijf is die  positief! Maar wat betekent dit getal nu precies? En wat leer je eruit over het bedrijf?

afschrijvingen

Afschrijvingen en alles wat je erover moet weten

De afschrijving (of in het meervoud ‘afschrijvingen’) is in de financiële wereld een vaak aangehaalde term. Maar wat bedoelt men er nu precies mee? En belangrijker nog, wat is het nut ervan? Soms denkt men: afschrijven is geld opzij leggen voor toekomstige uitgaven. Niets is minder waar. Bij afschrijvingen komen immers géén geldbewegingen om de hoek kijken.  Alle misverstanden leiden er zelfs toe dat sommigen dit beschouwen als een boekhoudkundige ‘truuk’. Wat is er van aan?

Scroll naar boven
×