Blog

In de ‘Balanslezen’-blog vind je tal van interessante artikelen over vanalles en nog wat rond balanslezen. En er komen er nog regelmatig nieuwe bij, dus kom zeker regelmatig eens terug een kijkje nemen! De blogposts met een sterretje ervoor (*) zijn ook heel geschikt voor beginners.

misvattingen over balanslezen

*5 misvattingen over balanslezen

Misvattingen over balanslezen komen vaak voor. Over de balans en jaarrekening hebben beginners vaak een aantal foute opvattingen. Welke valkuilen moet je vermijden en geven je een voorsprong op mensen die zich erin vergissen?

*Winst en verlies: zegt dit veel of niets?

Vergis je niet: het fundamentele doel van elk bedrijf (en trouwens ook de reden waarom het is opgericht) is heel eenvoudig: winst maken, punt. Maar wat betekent het nu als een bedrijf winst of verlies maakt?

oorzaken faillissement

7 alarmsignalen en knipperlichten dat het slecht gaat met een bedrijf

Eén van de belangrijkste redenen om aan balansanalyse en onderzoek van jaarrekeningen te doen is de voorspellende waarde. Een bedrijf gaat immers niet van vandaag op morgen in faling. Voor het zover komt vertonen de meeste ondernemingen met een faillissement eerst een aantal alarmsignalen. Maar liefst één derde van alle bedrijven laat minstens één negatief signaal zien, vaak al jaren voordien. Dat is niet alleen interessante informatie voor bankiers, maar ook voor elke klant of leverancier die met het bedrijf in zee wil gaan. Voor welke ‘knipperlichten’ moet je op je hoede zijn?

klantenkrediet

Klantenkrediet en leverancierskrediet: belangrijker dan je denkt!

Klantenkrediet en leverancierskrediet zijn twee interessante indicatoren van de efficiëntie van een onderneming. Hoe efficiënt is een onderneming bezig? Hoe efficiënter een bedrijf te werk gaat, hoe winstgevender het kan worden. Beide indicatoren hangen nauw samen. Je kan ze dus best samen bekijken en bestuderen. Hoe bereken je deze ratio’s en wat kan je eruit afleiden?

grote onderneming

*Grote onderneming, kleine onderneming of micro-onderneming?

Voor het Belgische vennootschapsrecht zijn niet alle bedrijven gelijk. Men maakt onderscheid tussen drie soorten ondernemingen, op basis van een aantal duidelijke criteria. Dat onderscheid is niet zonder belang. Maar hoe maak je precies het onderscheid tussen de verschillende types? En wat zijn de gevolgen en eigenschappen van elke soort?

Wat is een balans?

*Wat is een balans?

Wie niet zo goed thuis is in de financiële wereld vraagt het zich wel eens af: wat is een balans? Samen met de resultatenrekening (of winst- en verliesrekening) is de balans een van de belangrijkste onderdelen van een jaarrekening. De balans heeft altijd twee gezichten. Die zijn elkaars spiegelbeeld: het actief en het passief. Klinkt dit voorlopig als Chinees? Geen paniek, we geven je een korte maar krachtige introductie.

voorraadrotatie

Voorraadrotatie en omloopsnelheid eenvoudig uitgelegd

De voorraadrotatie en omloopsnelheid zijn een interessant onderdeel van de financiële analyse van een onderneming. Hoe snel ‘roteert’ de voorraad in het bedrijf? Op zichzelf is deze indicator te zwak om je analyse van een bedrijf op te baseren. Maar in samenhang met andere elementen als de solvabiliteit en liquiditeit kan het een nuttig extra element zijn.  Wat houden deze begrippen precies in?

*Winst en cash: wat is het verschil?

Winst en cash mag je niet met elkaar verwarren. Veel mensen gebruiken ze dan ook door elkaar, terwijl het absoluut geen synoniemen zijn. Ook cash en cash flow worden vaak verward. Ze doelen echter op totaal verschillende dingen. Als beginnend balanslezer is het goed om meteen de juiste ‘bouwstenen’ als basis te gebruiken. Knoop het verschil tussen winst, cash en cash flow dus goed in je oren!

goodwill

Goodwill: betekenis, interpretatie en belang

Goodwill is een wat eigenaardig balansactief. Dit voegt onmiskenbaar waarde toe aan een onderneming, maar het is eerder ‘abstracte’ waarde. Je kan het immers niet zo makkelijk concreet aanwijzen of er de vinger op leggen. Dat deze zaken waarde hebben staat buiten kijf. Een waardebepaling is echter nog een ander paar mouwen. Wat moet je zoal weten over goodwill en is er dan ook zoiets als badwill?

rendement op eigen vermogen

Rendement op eigen vermogen en wat je eruit kunt leren

Rendement op eigen vermogen (ook wel ‘return on equity’ of kortweg ‘ROE’ genoemd) is een interessante ratio. Maar wat betekent dat nu concreet? En hoe kan je het berekenen? Van alle rendabilteitsratio’s is de rendabiliteit op eigen vermogen misschien wel de interessantste. De ratio zegt immers veel over de winstgevend van een bedrijf voor zijn aandeelhouders en investeerders.

jaarrekening neerleggen

*Jaarrekeningen neerleggen en wat er komt bij kijken

Je kan maar aan balanslezen doen als je jaarrekeningen ter beschikking hebt. De jaarrekening neerleggen is voor veel bedrijven een wettelijke verplichting. Wie moet neerleggen, hoe en wanneer? En hoe kom je aan die jaarrekening?

wat is een holding

Wat is een holding en welke voordelen biedt ze?

Soms hoor je in de bedrijfswereld wel eens spreken over een ‘holding’.  Maar wat is een holding precies? Voor buitenstaanders zegt de term weinig. Wat is hun betekenis en nut? ‘Holding’ betekent simpelweg ‘houdend’. Zo’n bedrijf doet dus niets meer of minder dan het aanhouden van aandelen en deelnemingen van andere ondernemingen. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de voordelen?

gearing ratio

Wat is de gearing ratio?

Ratio’s zijn handige tools om bedrijven te beoordelen. Ze laten toe om in te schatten hoe goed (of hoe slecht) ze er aan toe zijn. De bekendste ratio’s zijn ongetwijfeld solvabiliteit, liquiditeit en rendabiliteit. Maar daarnaast zijn er nog heel wat andere interessante kengetallen. In België en Nederland wat minder bekend maar ook heel nuttig is de gearing ratio. Wat betekent deze term? En wat is het nut of belang ervan?

currentratio

Current ratio en quick ratio berekenen: formule en belang

Over voldoende liquiditeit beschikken is voor elk bedrijf van levensbelang. Zoniet kan het immers vroeg of laat in ernstige problemen komen. Maar hoe kan je dat nu zelf nagaan? Stel: er ligt een jaarrekening voor je neus en de vraag is of dit bedrijf een goede liquiditeit heeft. Met twee handige hulpmiddelen kan je dit zelf snel en eenvoudig bepalen. Die twee tools zijn de current ratio en de quick ratio.

wettelijke reserve balans

Wettelijke reserve op een Belgische balans: betekenis en nut

In oudere Belgische balansen van voor 2020 vind je soms op de passiefzijde nog een eigenaardige rubriek: de ‘wettelijke reserve’. Wat houdt dit precies in en wat is het nut ervan? Is dit een of andere beschikbare spaarpot? Of is dat wat kort door de bocht? Tot nog toe was deze reserve een heel belangrijke rubriek op de balans. Maar sinds de hervorming van het vennootschapsrecht in 2019 is de wettelijke reserve tot het verleden gaan behoren. Wat moet je weten over deze balansrubriek?

Wat is kapitaal op de balans

Kapitaal op de balans van een NV

Kapitaal is een van de belangrijkste cijfers op een balans van een NV. Sinds het nieuwe vennootschapsrecht werd ingevoerd is het kapitaalsbegrip in België in de BV en CV afgeschaft, en spreekt men daar voortaan van ‘inbreng’, maar niet in de NV, waar nog steeds ‘kapitaal’ op de balans wordt geboekt. Maar de term is wel misleidend. Het is verleidelijk om deze rubriek als ‘geld’ te zien, maar dat is kort door de bocht. Wat is kapitaal precies? En hoe moet je deze cijfers dan interpreteren?

Scroll naar boven
×