Balanslezen: hoe begin je eraan? Ontdek de 4 stappen

Beginnen met balanslezen
                                        Balanslezen: hoe begin je eraan?

Balanslezen: moeilijk en saai?

Bij woorden als balanslezen, jaarrekeningen en ratio’s gaat het hoofd van de meeste mensen duizelen. Het klinkt allemaal zo ingewikkeld en het is voor veel mensen een onbekende en dus onbeminde wereld. Bovendien moet het omgaan met al dat cijfermateriaal wel heel erg saai zijn. Niets is minder waar: het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt en kan zelfs vrij helder en klaar worden uitgelegd. Wie zich verdiept in de materie ontdekt zelfs dat het erg ‘leuk’ kan zijn omdat je na een tijdje kan ‘spelen’ met de verschillende balansrubrieken en ratio’s.

Het nut van balanslezen

Nochtans is balanslezen voor heel wat mensen een nuttige vaardigheid:

  • Goed zijn in balanslezen en de interpretatie van jaarrekeningen kan voor jou nieuwe deuren openen op de arbeidsmarkt. Mensen die vlot thuis zijn in alle finesses van de jaarrekening zijn zeldzaam en dus gegeerd door heel wat bedrijven.
  • Of misschien ben je wel bedrijfsleider van je eigen zaak. Bij je eigen onderneming komt heel wat meer kijken dan klanten zoeken en je producten aan de man brengen. Ook financieel kun je maar beter onderlegd zijn en geef nu toe, wil je echt ‘carte blanche’ aan je boekhouder geven?
  • Misschien kom je tijdens je beroep wel vaak in aanraking met potentiële klanten en prospecten. Maar hoe weet je nu of je een ‘goede’ klant aan de haak hebt geslagen? En met ‘goede’ bedoelen we eentje die er financieel goed voor staat en dus in staat zal zijn om betalingen te voldoen en je facturen te betalen? Dat kan je alleen maar inschatten als je enige kennis van balanslezen hebt, wat er kan voor zorgen dat je ontsnapt aan een aantal onverbeterlijke wanbetalers.

Vier stappen om je op weg te zetten

Maar hoe begin je er nu aan om te leren balanslezen? Er is zoveel informatie die op je afkomt en het is moeilijk om door het bos de bomen nog te zien.

Pak het systematisch aan, en volg de juiste stappen om goed te worden in balanslezen.

 1. Ontdek wat de verschillende rubrieken op het actief van de balans betekenen en wat die cijfers nu precies willen zeggen

2. Leer de betekenis van de rubrieken op het passief van de balans

3. Bestudeer de resultatenrekening (winst- en verliesrekening) en hoe je ze moet lezen en interpreteren

4. Breng al die kennis samen en ontdek welke ratio’s je een beeld kunnen geven van hoe de onderneming ervoor staat

Over balanslezen ben je nooit uitgeleerd. Er is altijd wel iets nieuws te ontdekken, een of andere nuance die je nog niet wist. Veel succes in je leerproces!