Faillissementen België: overzicht en cijfers

faillissementen belgië 2017Uit cijfers van Trends bleek dat er in 2017 in België opnieuw meer faillissementen waren.  Terwijl in Vlaanderen het aantal falingen daalde in vergelijking met 2016 was er in Brussel een forse toename. De bouwsector, horeca en handel waren de slechtste leerlingen van de klas. Maar trek daaruit niet te vlug verkeerde conclusies. Brussel voerde het voorbije jaar immers een actief beleid tegen de zogenaamde zombievennootschappen. In de toekomst zou de geplande hervorming van het Wetboek van Vennootschappen de cijfers bovendien een andere wending kunnen geven.

Faillissementen België: de cijfers (2017)

Algemene cijfers

Eerst even de algemene cijfers bekijken. In totaal waren er volgens Trends in België 10.742 faillissementen. Dat is een stijging van 6,72% in vergelijking met 2016. Het aantal bedrijven in faling zag er als volgt uit:

  • Vlaanderen: 4956
  • Wallonië: 2778
  • Brussel: 2698
  • Buitenlandse ondernemingen: 310

Trend per regio

Wel opvallend was de verschillende trend tussen de verschillende regio’s. Hoewel er voor België een stijging van 6,72% werd opgetekend bleek de oorzaak daarvan vooral in Brussel te liggen. Terwijl het aantal faillissementen in Vlaanderen daalde nam het in Wallonië maar vooral in Brussel spectaculair toe:

  • Vlaanderen: -8%
  • Wallonië: +7,1%
  • Brussel: + 34,15%

Daarmee zorgde Brussel alleen al voor 25,12% van alle faillissementen in 2017. De vorige jaren lag dit eerder rond de 20%.

faillissementen belgië

Welke sectoren kregen de meeste klappen?

Het is geen nieuws, maar sommige sectoren bleken ook in 2017 gevoeliger voor faillissement dan andere.

Sectoren met veel faillissementen

De drie sectoren met de meeste faillissementen waren:

  • Bouwsector  (18,6% van de faillissementen)
  • Horeca   (21,5% van de faillissementen)
  • Handel  (25,5% van de faillissementen)

Opvallend

Hoewel het geen verrassing is blijft het toch opvallend. Bedrijven in deze sectoren maken immers maar een beperkt deel van het economische landschap uit. Zo neemt horeca slechts 4,90% van de actieve ondernemingen in. Toch is één op vijf faillissementen in deze sector te vinden. Iets minder dan één bedrijf op tien zit in de bouwsector (9,62% om precies te zijn). Maar toch is bijna één op vijf bedrijven in faling een bouwonderneming.

Hoe deze cijfers interpreteren?

Om een aantal redenen moet je deze cijfers wel wat relativeren.

Meer faillissementen in Brussel?

Ja, maar veel meer bedrijven zijn natuurlijk in Brussel gevestigd. Of ze hebben er hun zetel. Daarnaast heeft Brussel ook heel wat actie tegen zogenaamde ‘zombievennootschappen’ ondernomen in 2017. Het is dus niet onlogisch dat faillissementen door de actieve aanpak van die slechte vennootschappen zijn toegenomen.

Zombievennootschappen zijn meer dood dan levend. Ze vertonen alle kenmerken van een bedrijf in slechte papieren: negatief eigen vermogen, jaar na jaar verlies en cash drain. Zo’n 15% van alle Belgische ondernemingen zijn zombiebedrijven. Zo’n 5,6% van alle bedrijven met neergelegde jaarrekening stapelen zelfs alle negatieve punten tegelijk op.  Ze hebben een negatief EV, negatief bedrijfskapitaal en negatieve cashflow.

België scoort daarmee erg slecht. In onze buurlanden ligt het aantal ‘zombie’s’ een pak lager. Zelfs als zo’n bedrijf al zijn bezittingen zou verkopen heeft het nog niet genoeg om de schulden af te betalen. Met andere woorden: ze zijn virtueel failliet. Toch slagen ze erin om rustig voort te doen door nieuw geld van de aandeelhouders. Of ze bekomen een nieuwe lening bij de bank, die liever geen slecht krediet afschrijft.

Volgens Trends zijn zo’n zombiebedrijven een ernstig probleem voor onze economie. Ze blijven op de markt aanwezig, maar investeren niet meer. Tegelijk drukken ze de prijzen en zorgen voor concurrentie. Zo krijgen starters het steeds moeilijker om hun positie op de markt te veroveren.

Slechte sectoren?

Dat de bouwsector, handel en horeca zoveel faillissementen kennen moet men ook wat nuanceren. Er zijn in België zo’n 1.530.770 actieve economische entiteiten. Elk jaar neemt het aantal ondernemingen toe. Maar bovendien kunnen een aantal daarvan gewoonweg ook nooit failliet gaan. Denk maar aan verenigingen, vrije beroepen of landbouwbedrijven. Al die bedrijven zitten dus ook niet in de cijfers.

Daar zou verandering in komen met het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en de voor 2018 geplande hervormingen van Minister Geens. Dan zou geen enkel type economische entiteit nog vrijgesteld zijn van faillissement.

Bronnen

http://trends.knack.be/economie/bedrijven/aantal-faillissementen-neemt-opnieuw-toe/article-normal-944775.html

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170103_02656076

Lees verder

Hervorming van het vennootschapsrecht in België

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.